Avto-Moto društvo Kočevje - Pri unionu 5, 1330 Kočevje

AVTO-MOTO DRUŠTVO KOČEVJE

info@amd-kocevje.si

logotip amd kočevje

70 let MD Kočevje

AMD Kočevje letos praznuje 70-letnico delovanja. Društvo združuje člane z najširšim skupnim imenovalcem, skrbjo za varno in zanesljivo udeležbo v prometu.

AMD Kočevje letos praznuje 70-letnico delovanja. Društvo združuje člane z najširšim skupnim imenovalcem, skrbjo za varno in zanesljivo udeležbo v prometu. Skozi vsa leta delovanja je tako osnovno poslanstvo ostajalo enako, ne glede na spremembe v okolju, skozi katere je prešla družba in mi kot njeni člani od leta 1946 dalje. Ni pa društvo nikoli zaspalo, vedno se je na spremembe odzivalo in jih tudi soustvarjalo. Tako je pričakalo visok jubilej, čisto nič upehano, temveč vitalno in pri najboljših močeh.

To bo v prihodnjih letih delovanja društva še kako pomembno, saj se bo soočalo z novimi izzivi na področju prometa, predvsem pa prometne varnosti. Skozi leta so člani AMD dokazali, da znajo postavljati nove trende na tem področju in bistveno pripomoči k razvoju lokalnega okolja v smislu prometa in prometne varnosti. To bo po moje ključna naloga v prihodnosti. Menim, da smo ravno sedaj namreč na ključnem prelomu funkcioniranja prometa in njegovega dojemanja. Pojavljajo se samovozeči avtomobili, kar bo izkoreninilo pomen voznika kot tistega osrednjega elementa, okoli katerega sevrti celotno področje. Velik poudarek pa se daje tudi trajnosti mobilnosti in nadomeščanju avtomobila kot edine zveličavne oblike prevoz. Navedeno bo seveda redefiniralo vlogo združenj kot je tudi AMD Kočevje. Ampak ni me strah, da se društvo temu ne bi bilo zmožno prilagoditi, ravno nasprotno. S pogledom usmerjenim v prihodnost se veselim nadaljnjih jubilejev!

Zaključek in kako naprej?

Avto moto društvo Kočevje bo še naprej delovalo predvsem na področju preventive v sodelovanju z vsemi, ki delujejo na tem področju in z vsemi, ki lahko kaj naredijo za večjo varnost na naših cestah.

Tako smo že do sedaj organizirali razna predavanja. S Slovenskim društvom za razsvetljavo smo organizirali predavanje Vpliv javne razsvetljave na varnost v cestnem prometu, zelo zanimivo in koristno je bilo tudi predavanje Načrtovanje varnih poti za slepe in slabovidne s posebnim poudarkom na talnem taktilnem vodilnem sistemu. Prav tako smo organizirali okrogle mize. Evropski projekt EuroRAP (ocena varnosti na cestah) je prav po naši zaslugi (generalni sekretar Robert Štaba) postal prepoznaven in je zaživel, tako v organizaciji AMZS, kot na celotnem področju Slovenije. Ocenjujemo tudi prehode za pešce pod nazivom Varen korak – varni prehodi za pešce. Tako pomagamo lokalni skupnosti, da lažje načrtuje obnovo obstoječih prehodov, kot tudi postavitev novih. Ker imajo gibalno ovirani še posebne težave pri prehodih čez cesto, je z naše strani prišlo do pobude in nato še do realizacije prehoda na Ljubljanski cesti v Kočevju.

V prihodnosti bomo s takimi akcijami nadaljevali. V sodelovanju z Občino Kočevje smo si zadali realizacijo celostne prometne strategije, zavzemali se bomo za uvedbo javnega mestnega in obmestnega potniškega prometa. Morda bomo tudi uspeli zgraditi zunanji poligon za spretnostno vožnjo s kolesi. Predvsem pa si bomo prizadevali za pomoč članom v AMZS bazi Kočevje in ji dali tudi nove vsebine, da bo tako predstavljala center za ta del Slovenije. Vse to in še več bomo dosegli le s sodelovanjem Občine Kočevje, policije, SPV, šol, vrtcev, AMZS in z drugimi, ki delujejo na področju preventive v cestnem prometu.

Delite objavo:

Povezane objave