Avto-Moto društvo Kočevje - Pri unionu 5, 1330 Kočevje

AVTO-MOTO DRUŠTVO KOČEVJE

info@amd-kocevje.si

logotip amd kočevje

SOL »Save Our Lives – Rešujemo življenja«

SOL »Save Our Lives – Rešujemo življenja« je evropsko preventivno-izobraževalni projekt, s katerim Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) pomembno prispeva dodatne aktivnosti za zmanjšanje žrtev prometnih nesreč na naših cestah. Projekt se je začel izvajati s prvim aprilom 2010 in bo trajal do 30. junija 2013.

Krepitev znanja, vedenja in ozaveščanje različnih udeležencev cestnega prometa o pomembnosti varnosti v cestnem prometu, posledicah, medsebojnem odnosu in kulturi, s pomočjo različnih programov in vsebin je rdeča nit celotnega konzorcija projekta SOL. Vanj je vključenih osem partnerskih organizacij iz osmih držav (Avstrija, Češka, Nemčija, Madžarska, Italija, Poljska, Slovaška in Slovenija). V Sloveniji projektne aktivnosti potekajo v treh pilotnih območjih in tudi v občini Kočevje.

Projekt SOL združuje več različnih lokalnih deležnikov občine Kočevje, s katerimi Avto-moto zveza Slovenije odlično sodeluje. Zadnja akcija »Varnostni pas« se je izvedla v sodelovanju z učenci Osnovne šole Stara Cerkev in AMD Kočevjem. Pomen varnostnega pasu, rezultate akcije in svoje ugotovitve so učenci predstavili na zaključni prireditvi na Osnovni šoli Stara Cerkev, v petek 22. februarja 2013.

Gregor Petek, Luka Dukič, Brigita Milojica, Kaja Založnik in Urša Barič, pod mentorstvom učiteljice Bojane Oberstar so v oktobru lanskega leta, v obdobju enega tedna, vsako jutro budno spremljali uporabo varnostnega pasu. Popisali so kar 1267 voznikov in sopotnikov. Varnostni pas je uporabljalo 1144 potnikov, 123 pa ga ni uporabilo. Razveseljujoč je bil zadnji dan popisovanja, ko so varnostni pas uporabili prav vsi potniki, torej lahko rečemo, da je prisotnost naših junakov koristila. Akcija je pokazala, da varnostni pas uporablja več žensk kot moških, na zadnjih sedežih pa žal varnostnega pasu ne uporabljajo predvsem otroci.

Kot ugotavljajo učenci, je varnostni pas vez z življenje, česar se še vedno zaveda premalo udeležencev v cestnem prometu. Gregor, Luka, Brigita, Kaja in Urša, bodo tudi v prihodnje nadaljevali s svojimi aktivnostmi za večjo varnost v cestnem prometu in upajmo, da se ne bodo nikoli več srečali z mamico ali očkom, ki bi v šolo pripeljala otroke brez uporabe varnostnega pasu. V mesecu aprilu bodo akcijo ponovili in verjamejo, da bodo rezultati boljši.

Na zaključni prireditvi sta Robert Štaba iz AMZS in Vinko Zajec iz AMD Kočevje vse sodelujoče nagradila in jim podelila zahvale za sodelovanje pri evropskem projektu SOL.

Foto: Aleš Cimprič

Ana Gračan , asistent vodje projekta SOL  in Bojana Oberstar, OŠ Stara Cerkev

Delite objavo:

Povezane objave