Avto-Moto društvo Kočevje - Pri unionu 5, 1330 Kočevje

AVTO-MOTO DRUŠTVO KOČEVJE

info@amd-kocevje.si

logotip amd kočevje

AMZS TEST prehodov za pešce

Že dalj časa so prihajale iniciative od občanov, udeležencev v prometu, da je potrebno izboljšati varnost na prehodih za pešce.

Že pred nekaj leti je AMD Kočevje organiziralo Euro TEST prehodov za pešce, ki je pokazal, da imamo nekatere varne, pa tudi nekatere zelo nevarne prehode. Na osnovi teh ugotovitev je občina izvedla na enem prehodu (pri cerkvi sv. Jerneja) nujne korekcije in s tem zadovoljivo rešila varnost pešcev. Nov prehod, prilagojen tudi za gibalno ovirane, pa je zgradila ob Ljubljanski cesti 10 (bivši SDK).

Ker imamo še vedno prehode, ki niso najbolj varni, se je AMD Kočevje odločilo, da s pomočjo AMZS in občino Kočevje pristopi k ocenjevanju nekaterih prehodov za pešce v mestu Kočevje in v Kočevski Reki.

Organizirana je bila delavnica, ki jo je vodil mag. Jure Kostajnšek iz Prometno tehniškega inštituta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo iz Ljubljane. Iz našega Avto moto društva smo se delavnice udeležili štirje člani bodoči ocenjevalci.

Ker smo na delavnici ugotovili, da je obstoječi EURO test PREHODOV ZA PEŠCE preobsežen in za nas tudi predrag, smo se dogovorili, da se izdela poenostavljena metodologija za ocenjevanje prometno varnostnih parametrov prehodov za pešce, primerljiva z Euro TESTi, s katero lahko sami ocenjujemo prehode za pešce na vseh cestah, tako na državnih, kot na občinskih.

Poenostavljeno metodologijo je izdelal študent fakultete Cene Udovič pod mentorstvom mag. Jureta Kostajnška in smo jo prevzeli kot tisto, s katero smo izvedli ocenjevanje in katero predlagamo, da se uporablja tudi v bodoče.

Za ugotavljanje primernosti osvetljenosti prehodov smo upoštevali priporočila Društva za razsvetljavo Slovenije.

Za ugotavljanje primernosti prehodov za gibalno ovirane, predvsem za »vozičkarje«, smo zaprosili arhitekta Matjaža Planinca iz Zveze paraplegikov Slovenije, ki nam je posredoval več predlogov, kako morajo biti urejeni prehodi za to kategorijo udeležencev v prometu.

Rezultate ocenjavanja smo predstavili na okrogli mizi na temo prehodi za pešce

v torek 16. septembra 2014 s pričetkom ob 16.00 uri.

 

Udeležili so se je župan občine Kočevje dr Vladimir Prebilič, generalni sekretar AMZS Robert Štaba, predsednik AMD Kočevje Robert Somensary, član UO AMZS, mag. Jure Kostajnšek, Vinko Zajec iz AMD Kočevje, Kotar Peter in Kužnar Sebastjan iz PP Kočevje, Nejc Zemljak iz občine Kočevje, predstavniki osnovnih šol in drugi.

 

Spisi in skice iz teme prehodov za pešce so bile razstavljeni, najboljše pa smo predstavili na okrogli mizi, kjer so najboljši prejeli nagrade in sicer igrico »Rondo« (tema je varen promet).

Prejeli so jih za spis oziroma za skico (podelil jih je predsednik AMD Kočevje Robert Somensary):

OŠ Ob Rinži, Maja Marija Kapele in Tjaša Grabrijan,

OŠ Zbora odposlancev, Jernej Remic in Anja Ribič,

OŠ Stara Cerkev, 5a razred in 5b razred.

 

Zbirni rezultati ocenjevanja so navedeni v spodnji tabeli.

Celotno poročilo je na voljo v spodnji povezavi.

AMZS TEST prehodov za pešce 2014

Delite objavo:

Povezane objave